Ciasto marchewkowe nie tylko jest fit, ale za sprawą beta-karotenu  wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów. Zobacz nasz fit przepis na ciasto marchewkowe.

ciasto marchewkowe fit przepis

Ciasto marchewkowe fit przepis

 

SKŁADNIKI

– 4 marchewki
– 2 jajka
– 300g mąki
– 1 łyżka oleju rzepakowego/kokosowego
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
– pół szklanki orzechów włoskich
– pół szklanki ksylitolu/erytrolu (można zastąpić 2-3 łyżkami miodu)
– 1 łyżeczka cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

– nastawiamy piekarnik na 180 stopni
– marchew obieramy i trzemy na tarce
– kroimy orzechy na małe kawałki
– w jednej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i ksylitol
– w drugiej misce mieszamy olej, jajka, marchew i orzechy
– łączymy zawartość obydwu misek i dokładnie mieszamy
– wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
– wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Aby mieć pewność, że ciasto jest upieczone najlepiej  wbić do niego wykałaczkę i sprawdzić czy jest sucha. Jeśli czujemy wilgoć, to należy pozostawić ciasto w piekarniku na kilka minut.

Nasze ciasto marchewkowe fit jest gotowe. Dla dekoracjij możemy je posypać cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe fit – kaloryczność

Wartości odżywcze na 100g

– białko 9g
– tłuszcz 8g
– węglowodany 19g

168kcal/100g

ciasto marchewkowe fit przepis